Ενεργειακό πιστοποιητικό

Το Ενεργειακό Πιστοποιητικό είναι απαραίτητο πλέον σχεδόν για κάθε ακίνητο και λίγο πολύ είναι γνωστό σε όλος μας. Συγκεκριμένα για την αγορά ή ακόμα και την ενοικίαση κάθε κτηρίου, απαιτείται η έκδοση του, καθώς οι Δ.Ο.Υ. από τις αρχές του 2012 δεν παραλαμβάνουν νέα μισθωτήρια ή πωλητήρια, αν δεν συνοδεύονται από το αντίστοιχο ενεργειακό πιστοποιητικό. Επίσης θα χρειαστείτε να το εκδώσετε δυο φορές , εάν επιλέξετε να επιδοτηθείτε για εργασίες εξοικονόμησης ενέργειας μέσω του προγράμματος Εξοικονόμηση κατ οίκον..

Τι είναι και πως εκδίδεται;

Ξεκινώντας λοιπόν την παρουσίαση των σημαντικών στοιχείων σχετικά με Ενεργειακό Πιστοποιητικό, θα ορίσουμε πρώτα τι ακριβώς είναι. Το ενεργειακό πιστοποιητικό (Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης – Π.Ε.Α. – )  είναι ένα έγγραφο που προσδιορίζει την ενεργειακή κατανάλωση του κτηρίου σας και το εντάσσει σε μια από τις 9 ενεργειακές κλάσεις που έχει ορίσει το Υπουργείο.

Το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης μπορεί να εκδοθεί αποκλειστικά και μόνο από πιστοποιημένους Ενεργειακούς Επιθεωρητές από το Υπουργείο, αφότου πραγματοποιήσουν αυτοψία στο κτήριο. Αφού εκδοθεί θα δείτε και προτάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου σας, χωρίς όμως να είστε υποχρεωμένοι να τις ακολουθήσετε.

Αν λοιπόν χρειάζεστε ενεργειακό πιστοποιητικό για οποιονδήποτε λόγο, τότε το myConstructor.gr είναι η καλύτερη επιλογή σας, ώστε να βρείτε τον καταλληλότερο και πιο οικονομικό ενεργειακό επιθεωρητή. Εδώ άμεσα θα δείτε τιμές από πιστοποιημένους επιθεωρητές που έχουν αξιολογηθεί από προηγούμενους πελάτες. Έτσι κάνετε χωρίς κόπο την πιο οικονομική και αποτελεσματική έρευνα αγοράς, κρίνοντας τους επιθεωρητές από το κόστος που σας προτείνουν, αλλά και από τις αρκετά σημαντικές αξιολογήσεις που έχουν ήδη λάβει από προηγούμενους πελάτες όπως εσείς.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Ανάλυση Ενεργειακού Πιστοποιητικού

Συνεχίζοντας πρώτα θα σας παρουσιάσουμε τις εξαιρέσεις που υπάρχουν, όπου δεν απαιτείται η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού. Αυτές τις εξαιρέσεις μπορείτε να τις δείτε αναλυτικά στο link (Εξαιρέσεις Ενεργειακό Πιστοποιητικό), ωστόσο το Ενεργειακό Πιστοποιητικό μπορούν να αποφύγουν κατοικίες ή καταστήματα που είναι κάτω των 50 τ.μ., ενώ παράλληλα δεν θα απαιτηθεί και για την ανανέωση μισθώσεων με υφιστάμενους ενοικιαστές. Σε αρκετές περιπτώσεις όμως οι ιδιοκτήτες ζητούν να εκδοθεί και ας μην είναι απαραίτητο, για να γνωρίζουν σε ποια ενεργειακή κλάση κατατάσσονται και να λάβουν τις προτάσεις του ενεργειακού επιθεωρητή για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου.

Επίσης για να εκδοθεί ένα ενεργειακό πιστοποιητικό χρειάζονται κάποια έγγραφα και δικαιολογητικά, που πρέπει να προσκομίσετε σε αντίγραφα. Τα δικαιολογητικά αυτά διαχωρίζονται κυρίως για το αν αφορά κτήριο που έχει άδεια οικοδομής πριν ή μετά το 1983, καθώς επίσης και αν πρόκειται για οικίες ή επαγγελματικούς χώρους (γραφεία, καταστήματα κλπ). Τα δικαιολογητικά που θα χρειαστείτε υποχρεωτικά και προαιρετικά – μπορείτε να τα δείτε στο παρακάτω link (Δικαιολογητικά Ενεργειακο Πιστοποιητικο).

Το Κόστος

Σημαντικό κομμάτι εκτός των παραπάνω είναι και το κόστος. Βεβαίως δεν εκδίδουμε εμείς τα πιστοποιητικά για να σας δώσουμε ακριβές κόστος, ωστόσο με βάση την εμπειρία μας από την αγορά μπορούμε να σας δώσουμε ένα εύρος τιμών. Σε κάθε περίπτωση όμως η καλύτερη επιλογή είναι να καταχωρήσετε ΔΩΡΕΑΝ το έργο σας στο myConstructor, ώστε να πάρετε συγκεκριμένες προσφορές για το ενεργειακό πιστοποιητικό σας, από αρκετούς επιθεωρητές. Ενδεικτικά πάντως μπορούμε να σας πούμε ότι το κόστος πιθανόν να κυμαίνεται στα 1-2,5€ / m², ενώ μια πιο αναλυτική περιγραφή σχετικά με το κόστος μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω link (Κόστος Ενεργειακό Πιστοποιητικό).

Σημαντικές Πληροφορίες

Εκτός από τα παραπάνω όμως, υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να ξέρετε σχετικά με το ενεργειακό πιστοποιητικό, τα οποία θα σας τα αναφέρουμε επιγραμματικά παρακάτω ένα προς ένα:

  • Τα ενεργειακά πιστοποιητικά έχουν ισχύ για δέκα (10) χρόνια και μετά αν το χρειαστείτε για οποιονδήποτε λόγο πρέπει να εκδώσετε νέο.
  • Όταν ο ενεργειακός επιθεωρητής εκδίδει ένα νέο πιστοποιητικό, δεν είναι υποχρεωμένος να πραγματοποιήσει ακριβή αποτύπωση του κτηρίου. Εάν δεν έχετε διαθέσιμη την αρχιτεκτονική μελέτη για οποιονδήποτε λόγο, ο υπεύθυνος του κτηρίου (ιδιοκτήτης/διαχειριστής) οφείλει να αναθέσει την αποτύπωση των τεχνικών χαρακτηριστικών του κτιρίου σε μηχανικό. Η αμοιβή για αυτή την εργασία επιβαρύνει αποκλειστικά τον ιδιοκτήτη και δεν έχει σχέση με το κόστος αμοιβής για το ενεργειακό πιστοποιητικό. Βέβαια αν συμφωνήσετε με τον επιθεωρητή στο έξτρα κόστος, μπορεί να αναλάβει αυτός την επιπλέον εργασία της αποτύπωσης του κτηρίου μαζί με το ενεργειακό πιστοποιητικό.
  •  Κατά την αυτοψία του κτηρίου σας από τον επιθεωρητή πρέπει να έχετε φροντίσει να έχει ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.
  • Η επιθεώρηση κτιρίου διεξάγεται αποκλειστικά από Ενεργειακό Επιθεωρητή εγγεγραμμένο στο Μητρώο των Ενεργειακών Επιθεωρητών Κτιρίων, το οποίο τηρείται ηλεκτρονικά στην Ε.Υ.Επ.Εν.. Ο ίδιος είναι ο μόνος αρμόδιος για να το εκδώσει ενεργειακά πιστοποιητικά.
  • Τέλος όσοι ενδιαφέρεστε μπορείτε να διαβάσετε ή και να κατεβάσετε την μελέτη με τα στατιστικά στοιχεία για τα Ενεργειακά Πιστοποιητικά από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας, για τα έτη 2011 – 2013. Δείτε την μελέτη.

Έχοντας λοιπόν ενημερωθεί γενικά γύρω από το ενεργειακό πιστοποιητικό, αν χρειάζεστε να το εκδώσετε και ψάχνετε έναν αξιόπιστο και οικονομικό ενεργειακό επιθεωρητή, το myConstructor.gr είναι σίγουρα η καλύτερη επιλογή σας. Σε εμάς μπορείτε να δείτε άμεσα τις τιμές από έμπειρους και αξιολογημένους ενεργειακούς επιθεωρητές. Έτσι θα πραγματοποιήσετε εύκολα και γρήγορα την πιο αποτελεσματική έρευνα αγοράς γύρω από τα ενεργειακά πιστοποιητικά!

Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να επισκεφθείτε τις εσωτερικές σελίδες του site μας, που αναφέρονται σε επιμέρους θέματα. Έτσι για παράδειγμα για το κόστος μπορείτε να ενημερωθείτε πατώντας στοΚόστος Ενεργειακού Πιστοποιητικού, για τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα χρειαστείτε Δικαιολογητικά Ενεργειακού Πιστοποιητικού, καθώς και για τη διαδικασία έκδοσης και τις εξαιρέσεις, πατώντας στο Εξαιρέσεις – Διαδικασία Ενεργειακού Πιστοποιητικού.

Αν βέβαια έχετε οποιαδήποτε απορία ή θέλετε να μας ρωτήσετε κάτι, μη διστάζετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 210 300 9323.