Διαδικασία Έκδοσης Ενεργειακού Πιστοποιητικού

Αν χρειάζεστε Ενεργειακό Πιστοποιητικό για οποιαδήποτε χρήση, όπως ενοικίαση ή πώληση ενός ακινήτου, ή ακόμα και για να λάβετε επιδότητη για ενεργειακή αναβάθμιση μέσω του προγράμματος “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον”, τότε καλό είναι να γνωρίζετε την διαδικασία, τις προϋποθέσεις του ακινήτου και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να εκδώσετε Ενεργειακο Πιστοποιητικο.

Ο καταλληλότερος τρόπος για να βρείτε έμπειρους και οικονομικούς ενεργειακούς επιθεωρητές είναι το myconstructor.gr. Πατώντας στο παρακάτω κουμπί μπορείτε να βρείτε επιθεωρητές που έχουν ήδη αξιολογηθεί από προηγούμενους πελάτες όπως εσείς, να συγκρίνεται τις τιμές και να βρείτε τον κατάλληλο για εσάς. Έτσι θα έχετε κάνει την πιο ολοκληρωμένη και αποτελεσματική έρευνα αγοράς σχετικά με το ενεργειακό πιστοποιητικό σας.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Στάδια έκδοσης Ενεργειακών Πιστοποιητικών

  1. Συμφωνείτε με κάποιον ενεργειακό επιθεωρητή και του αναθέτετε να εκδώσει το Ενεργειακο Πιστοποιητικο του ακινήτου σας.
  2. Επικοινωνείτε (ο ιδιοκτήτης του ακινήτου) με τον συγκεκριμένο ενεργειακό επιθεωρητή, ώστε να τον ενημερώσετε για τις λεπτομέρειες/ιδιαιτερότητες του σπιτιού σας και να σας ενημερώσει με ακρίβεια για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα χρειαστείτε, ώστε να εκδοθεί το Ενεργειακο Πιστοποιητικο σας.
  3. Συγκεντρώνετε όλα τα δικαιολογητικά που σας ανέφερε ο ενεργειακός και είναι απαραίτητα για να εκδώσει το Ενεργειακο Πιστοποιητικο σας. Όσο έγγραφα δεν έχετε μπορείτε να τα ζητήσετε από τον μηχανικό/κατασκευαστή σας ή από την πολεοδομία.
  4. Αφότου καταθέσετε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ο ενεργειακός θα προχωρήσει στην αυτοψία του ακινήτου σας, που είναι απαραίτητη για να εκδοθεί το Ενεργειακο Πιστοποιητικο.
  5. Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας για το Ενεργειακο Πιστοποιητικο, ο ενεργειακός επιθεωρητής πρέπει καταρχάς να έχει δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους χώρους. Εκείνη την ώρα συλλέγει όλα τα απαραίτητα στοιχεία και τις μετρήσεις, που θα του χρειαστούν στο επόμενο στάδιο.
  6. Ακολουθεί η επεξεργασία και αξιολόγηση των δεδομένων που συνέλεξε ο επιθεωρητής κατά την αυτοψία, καθώς και η ανάλυση των αποτελεσμάτων. Είναι ένα αρκετά σημαντικό στάδιο, ώστε να μπορέσει εκδώσει το Ενεργειακο Πιστοποιητικο.
  7.  Πλέον ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και ο ενεργειακός επιθεωρητής εκδίδει το Ενεργειακο Πιστοποιητικο σας. Επικοινωνείτε μαζί του για την παράδοσή του, καθώς κάποιοι σας το παραδίδουν και στον χώρο σας.

Τα παραπάνω στάδια αφορούν τη διαδικασία έκδοσης για όλα τα ενεργειακά πιστοποιητικά, ωστόσο είναι κάποιες περιπτώσεις που εξαιρούνται από την υποχρέωση να εκδώσουν ενεργειακό πιστοποιητικό. Αυτές τις εξαιρέσεις καλό είναι να τις γνωρίζετε, μήπως και εσείς εμπίπτετε σε κάποια από αυτές.

Σε γενικές γραμμές όμως σας αναφέρουμε ότι το ενεργειακό πιστοποιητικό είναι απαραίτητο για πωλήσεις ή ενοικιάσεις ακινήτων άνω των 50 τ.μ., καθώς και για κτήρια που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα εξοικονόμηση κατ οίκον. Ιδιαίτερα όσον αφορά τις πωλήσεις, αναφέρεται ρητά στην παρ. 3 του άρθρου 14 του ΚΕΝΑΝ: “Κάθε συμβολαιογράφος για την κατάρτιση πράξεως αγοραπωλησίας ακινήτου υποχρεούται να μνημονεύσει στο συμβόλαιο τον αριθμό πρωτοκόλλου του ΠΕΑ και να επισυνάψει σε αυτό επίσημο αντίγραφο του ΠΕΑ. Αυτή η παράγραφος αφορά την κάθε είδους μεταβίβαση ακινήτων επιφάνειας άνω των 50m², με εξαίρεση τις αποθήκες και τις θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων, καθώς επίσης και τις παρακάτω συγκεκριμένες περιπτώσεις:

energeiako-pistopoiitiko-exaireseis-1

Πλέον λοιπόν έχετε ενημερωθεί για τη διαδικασία που συνήθως απαιτείται για να εκδοθεί  το ενεργειακό πιστοποιητικό, καθώς και αν τελικά το χρειάζεστε ή ανήκετε σε κάποια εξαίρεση. Αν πρέπει να εκδώσετε για οποιονδήποτε λόγο, η πρώτη και καλύτερη επιλογή σας είναι το myConstructor.gr, καθώς εδώ θα λάβετε προσφορές από πολλούς αξιόπιστους, οικονομικούς και αξιολογημένους ενεργειακούς επιθεωρητές, κάνοντας έτσι την πληρέστερη, πιο εύκολη και αποτελεσματική έρευνα αγοράς γύρω από τα ενεργειακά πιστοποιητικά.

Οι πληροφορίες που θα χρειαστείτε

Βέβαια για την πληρέστερη ενημέρωσή σας καλό είναι να ενημερωθείτε πατώντας στα παρακάτω links τόσο γενικά για το ενεργειακό πιστοποιητικό (εδώ) όσο και για δικαιολογητικά που θα χρειαστείτε (δικαιολογητικά). Σίγουρα βέβαια θα έχετε ενδιαφέρον να μάθετε πόσο στοιχίζει η έκδοση των ενεργειακών πιστοποιητικών, για το οποίο μπορείτε να ενημερωθείτε στη σελίδα μας Κόστος Ενεργειακού Πιστοποιητικού.

Τέλος για μια σφαιρική ενημέρωση γύρο απ το θέμα σας προτείνουμε να επισκεφτείτε και τα υπόλοιπα τμήματα του site μας, για να μάθετε χρήσιμες πληροφορίες. Θα ήταν αρκετά χρήσιμο  να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να διαβάστε κάποιες βασικές πληροφορίες σχετικά με το ενεργειακό πιστοποιητικό στο παρακάτω link (Ενεργειακό Πιστοποιητικό), να μάθετε ποια δικαιολογητικά θα χρειαστείτε (Δικαιολογητικά Ενεργειακού Πιστοποιητικού) και τέλος να σχηματίσετε μια πρώτη εικόνα σχετικά με το πόσο θα σας στοιχίσει η έκδοση του ενεργειακού πιστοποιητικού σας (Κόστος).

Αν βέβαια έχετε οποιαδήποτε απορία ή θέλετε να μας ρωτήσετε κάτι, μη διστάζετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 210 300 9323